Jdi na obsah Jdi na menu

.........

5. 6. 2010

 

Domeček:

Pokud křečkovi pořizujete plastový domeček, dávejte pozor na příliš tenký plast. Křečci ho rádi okusují a takový kousek stříšky z domečku v tlustém střevě dokáže nadělat pěknou paseku. Nejvhodnější jsou domky dřevěné, nebo keramické. Dobře také poslouží keramický květináč či kokosová skořápka. Pokud si chcete pořídit miminka, můžete použít i hnízdní budku pro andulky. Až bude mít vaše samička mladé, budete moct odklopit střechu budky a v klidu pozorovat mláďata.

Výstelka domečku:

Jako výstelku domku (pro křečka to budou peřiny a polštářky ) používám toaletní papír natrhaný na proužky, který nechám pohozený v kleci- křeček si ho sám nanese do domečku. Dobře také poslouží neparfémované papírové kapesníčky (rovněž natrhané ). Také lze použít seno, z kterého si křečci, pokud nemají domek, postaví hnízdo. Pokud domeček mají, obvykle si seno natahají dovnitř stejně jako toaletní papír a kapesníky.

Podestýlka:

Asi nejčastěji používanou podestýlkou pro křečky jsou hobliny. Ty neodsuzuji, jen by v nich neměly být drobné piliny, které se práší a dráždí oči i nos křečka. Podle mně je nejlepší podestýlka z kukuřičných vřeten (německý výrobce ), která se vůbec nepráší a perfektně saje všechnu vlhkost. Absolutně nevhodný je kočkolit, nebo podobný kamínkovitý sajrajt, který se dá použít akorát do kočičích toalet. Pak jsou ale ještě jiné druhy výstelek do kočičích toalet, a ty jsou vyráběny z papíru, nebo dřeva. Takovou výstelku můžete použít (křečka můžete podestýlat skoro všemi výstelkami kočičích toalet, pokud jsou na přírodní bázi ).

Miska:

Není tolik důležitá, jelikož pokud křečkovi krmení nasypete na některá místa v kleci, bude mít o zábavu postaráno při hledání potravy (mimochodem- v přírodě křeček naběhá až deset kilometrů za den aby se uživil ). Na umístění potravy však nevybírejte místa jako je roh klece nebo terária, nebo prostor pod napáječkou (krmení se znehodnotí případným ukápnutím vody do misky, nebo na nasypanou hromádku ). Pokud se však pro misku rozhodnete, vyberte takovou, která se hned nepřevrátí, tzn. kameninovou (tu také křeček nebude okusovat ).

Kolečko na běhání:

Pokud máte dva křečky, nebo hodně prostornou klec, nemusíte běhátko pořizovat. Většina křečků však běhání v kolečku miluje a někteří z nich se dokonce stávají "vrcholovými sportovci" (takový křeček neustále běhá v kolečku, občas se jde nažrat a jinak spí ). Které kolečko je na běhání nejvhodnější, musíte určit vy sami. Každé z nich má své výhody i nevýhody. Pokusím se vám sestavit stupnici koleček- od nejlepšího k tomu nejméně vhodnému.

 

 

Chov křečka syrského - Krmení

Krmení

Spoustu lidí si myslí, že křečkovi stačí nějaké zrní, jednou za čas mrkev nebo jablko, a mají vystaráno. Jenže tak by to nešlo. Nám lidem by taky po celý život nestačily pouze brambory a k tomu sem tam kousek nějaké přílohy. Řeknete si- vegani (druh vegetariána živící se pouze rostlinnou stravou ) to taky zvládnou bez živočišných bílkovin, tak proč by to nezvládl i můj křeček. Ale křeček tak prostě žít nemůže. V přírodě se také neživí výhradně potravou rostlinného původu. Sežere na co přijde. Od různých semen, bylin až po červíky a larvy které objeví na svých výpravách za potravou. Proto mu také v zajetí musíme poskytnout kvalitní potravu podobnou té, jakou nalezne v přírodě. Takže- i pokud jste vegetarián, musíte se občas přemoct a koupit svému křečkovi něco živočišného původu.

Jelikož krmné směsi prodávané v obchodě jsou v mnoha případech pro křečky energeticky nevhodné (i ty, které jsou vyráběné specielně pro ně ), začala jsem si míchat vlastní směsi které křečkům vyhovují. Samozřejmě ne každá prodávaná směs je špatná, a proto je pouze na vás pro jakou možnost se rozhodnete (jako třetí způsob krmení křečka můžete zkusit namíchat vlastní směs s koupenou ). Dávejte však pozor, aby vzniklý mix obsahoval dostatek všech surovin a nepřevažovaly jen složky s vyšší, nebo nižší energetickou hodnotou. Směs by měla být vždy vyrovnaná.

  • Sušené ovoce uváděné v tabulce je lepší usušit doma, jelikož víte jistě, že nebylo jinak upravováno (např. slazením ).

V následující tabulce bych vám chtěla nabídnout složky směsi, kterou svým křečků sama míchám. (Na dávkování použijte kelímek od malého jogurtu, pokud máte více křečků můžete odměřovat kelímkem od jogurtu- rodinného balení ).

Krmení:

Kolik:

Proč:

pšenice

4 kelímky

základní složka směsi

granule pro morčata

2 kelímky

důležité, obsahují potřebné živiny

slunečnicová semena

3/4 kelímku

mají vyšší energetickou hodnotu

burské oříšky

1/4 kelímku

mají vyšší energetickou hodnotu

kukuřičné lupínky

3/4 kelímku

obsahují vlákninu

kukuřičná zrna

1 kelímek

obsahují vlákninu a škrob

ovesné vločky (nedrcené )

1 kelímek

obsahují potřebné živiny

sušené banány

1/2 kelímku

křečkům chutnají

sušená jablka

1/2 kelímku

pro chuť

sušená mrkev

1/2 kelímku

zvířata ji mají ráda (naši psi nevyjímaje )

dýňová semena

1/4 kelímku

doplněk směsi

granule pro psy (menší velikosti )

1/2 kelímku

obsahuje bílkoviny

  • Do směsi můžete případně přidat trochu rozehřátého medu. Křečkům krmení více chutná a obsahuje vitamíny. Jenom se to s přislazováním nesmí přehnat, opravdu stačí pár kapiček. Med také do směsi nemusíte přidávat pokaždé, stačí občas.

Další důležitou složkou křeččího jídelníčku je doplňková strava- ovoce, zelenina, a "živé bílkoviny". Ovoce a zeleniny dávejte klidně každý den vždy tolik, kolik křeček sní, jelikož se nemají v kleci nechávat déle než jeden den. Nepřekrmujte však živými bílkovinami. Ani v přírodě k nim nemá křeček stálý přístup. Bude stačit, když dáte zvířátku obden tři nebo čtyři moučné červy, nebo dva živé cvrčky (veškerá krmná havěť k dostání ve zverimexech ).

Ovoce:

Zelenina:

Živé a neživé bílkoviny:

jablko

mrkev

mouční červi

jahoda

okurka (ne nakládaná )!

cvrčci

banán

salát

kočičí nebo psí granule (i namočené )

hruška

brambora (klíčky jsou jedovaté )!

tvrdý sýr (Eidam, Ementál, Madeland...)

listy a větvičky s pupeny (z ovocných stromů )

kukuřice

tvaroh (neslazený )

květy z ovocných stromů

paprika (nepálivá )!

granule pro vodní želvičky (trochu )

hroznové víno

jitrocel

krmení pro hmyzožravé ptáky

vlašské a lískové ořechy, klidně i s částí skořápky

vzrostlá pšenice (osení, jako se dělá na Velikonoce ) i s kořeny

krmení pro rybičky ve formě vloček (trochu )

x

pšeničné klíčky

bílý jogurt neslazený (třeba ACTIVIA )

x

rajče

vajíčko (bez soli a koření ), můžete ho udělat v hrnku v mikrovlnce, nebo uvařit

x

pampeliška

x

  • Pokud budete sbírat pro křečka nějaké rostliny, nebo větvičky, dejte si pozor aby nic nebylo od silnice, nebo postříkané proti škůdcům. Veškeré ovoce, zeleninu a rostliny před krmením umyjte a osušte. Tak zamezíte mnohým chorobám křečka.

  • V případě že máte mláďata, či jenom chcete křečkovi poskytnout něco navíc, můžete připravit tvaroh s vitamíny.

  • Křeček by neměl dostat nic kyselého (citrusové plody, kyselá jablka ).

  • Aby měli naši psi pěknou srst, dostávají kapsle s lososovým olejem (k dostání v lékárně, v prodejnách s výživou ). Začala jsem je křečkům přimíchávat do tvarohu nebo rozmočených granulí a vypadá to, že jim to jen prospívá. Pokud dělám jídlo pro 12 - 15 křečků, stačí mi 1/2 hrnku granulí zalitých horkou vodou, 1/2 tvarohu, 1/2 malého bílého jogurtu a 2 kapsle s olejem. Vše promíchám a každý křeček dostane vrchovatou kávovou lžičku, případně víc.

Voda:

K té musí mít křeček přístup po celý den. Pokud však dostává dostatek ovoce nebo zeleniny, voda z napáječky nebude skoro mizet. Pití byste měli každý den vyměňovat .  

 


 

 

 


 

 

 

 

Chov křečka syrského

Péče o křečka

Pokud se chystáte křečkovi umýt výbavu, nepoužívejte k tomu, prosím, přípravky prodávané v obchodech. Na spoustu z nich jsou citliví křečci alergičtí. K omývání stačí voda s octem (roztok však musí být slabý, protože i ocet křečkovi ve velkém množství škodí ).

Práce:

Jak často:

nakrmit křečka krmnou směsí (zrní)

každý den, pokud je v misce krmení, nakrmit až další den

vyměnit vodu

každý den

vyhodit zbytky ovoce, zeleniny a veškerého vlhkého krmení

každý den

dát křečkovi bílkoviny

obden

vyčistit klec (vyhodit použitou podestýlku )

1x týdně, pokud je potřeba, častěji

pořádně vymýt napáječku a misku na krmení

1x týdně, pokud je potřeba, častěji

běhací kolečko a celou klec včetně mříží umýt v slabounkém roztoku octa a vody

1x za dva týdny

umýt domeček, pokud je dřevěný, nemýt, jenom vyhodit výstelku

1x za dva- tři týdny

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář